ΣΑΝ ΣΤΟ ...ΑΛΛΟ... ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

...ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΣΙΑ

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ!

Η Κερασιά Εδέσσης βρίσκεται 10 χλμ από την  Έδεσσα, 16 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο του Καιμακτσαλάν και 14 χλμ από τα ιαματικά λουτρά Πόζαρ...και όχι μόνο...



Εδώ στην Κερασιά, σας περιμένει ένας διαφορετικός χώρος διαμονής για την απόδρασή σας. Ένας χώρος που σε κάνει να νιώθεις πραγματικά σαν στο ...άλλο σου... σπίτι!




PLEMNA ...θα την αγαπήσετε...



 


Πολλές οι εκδρομικές σας επιλογές με βάση την Κερασιά!
Πάρτε λοιπόν μια πρώτη γεύση από την περιοχή και ετοιμάστε το επόμενο ταξίδι σας.

ΣΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Από το 2008 οι σύλλογοι Σαρακατσαναίων της Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν αντάμωμα στο Καιμακτσαλάν, στην θέση Σταυρός, 8 χλμ από το χωριό Κερασιά, το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπεντάυγουστο με μεγάλη συμμετοχή και πολλά δρώμενα.

ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΠΑΡΚΟ

Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα, όπως καθιερώθηκε από τον Ι. Ιωάννου. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας, κοντά στο χωριό Λουτράκι του Δήμου Αριδαίας και εντός των ορίων των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών. Περίπου 15 σπήλαια και έγκοιλα έχουν καταγραφεί και ερευνηθεί από το 1990 μέχρι σήμερα. Από αυτά τα σπήλαια, το Βάραθρο έχει αναδειχθεί τουριστικά και είναι επισκέψιμο, η Αρκουδοσπηλιά έχει παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, το Σπήλαιο των Ανταρτών έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν ποικίλο, αλλά μικρότερο ενδιαφέρον. Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας αποτελεί μία ιδιαίτερη περιοχή με έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά τη γεωλογία, την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία. Εδώ ανακαλύφθηκαν πέτρινα εργαλεία, βέλη και άλλα σημαντικά ευρήματα που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες και μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείτο από το τέλος της εποχής του λίθου και τις αρχές της εποχής του χαλκού. Ύστερα από μελέτες παλαιοντολόγων διαπιστώθηκε πως στα σπήλαια αυτά ζούσε η πρόγονος της σημερινής καφέ αρκούδας με τρομακτικές διαστάσεις. Από τα σημαντικότερα ευρήματα των σπηλαιολόγων είναι και τα απολιθώματα προϊστορικών ζώων τα οποία έχουν ηλικία χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών. Μεταξύ τους και λείψανα της αρκούδας των σπηλαίων (Ursus spelaeus) που χρονολογούνται από την Πλειστόκαινο εποχή, δηλαδή από 120.000 μέχρι και 10.000 χρόνια πριν. Ο χώρος αναπλάθεται έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος στους επισκέπτες και να αξιοποιηθεί για επιστημονικούς, ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και τουριστικούς σκοπούς. Τα απολιθώματα από τις ανασκαφές που έγιναν στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.

ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ

Πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, πάνω από τα Λουτρά Λουτρακίου. Το δασικό μονοπάτι που οδηγεί εδώ είναι ευπρόσιτο για κάθε επισκέπτη, καθώς η διαδρομή (περίπου 2 ώρες ) στο ύψος του ρέματος δεν παρουσιάζει σημαντικές υψομετρικές διαφορές. Περπατώντας δίπλα στο ποτάμι, ο περιηγητής συναντάει πολλά γεφύρια για να καταλήξει στον καταρράκτη ύψους 12 μ. Η ανύπαρκτη ανθρώπινη παρέμβαση καθιστά το τοπίο πανέμορφο και παρθενικό.
Σημαντικά είναι τα ερείπια του παλαιού Άνω Λουτρακίου, στα δεξιά της διαδρομής, πιο απαιτητική είναι η ορειβατική διαδρομή που ξεκινάει από εκεί και καταλήγει στην κορυφή Σοκόλ με υψόμετρο 1827 μ. Η διάρκεια της ανάβασης είναι 4 ώρες και οι εικόνες της φύσης ανεπανάληπτες. Από την συγκεκριμένη κορυφή μπορεί να γίνει κατάβαση από την καλή παδιάδα και αριστερά ή μέσο μέσο του φαραγγιού στα Λουτρά.
Η συνολική διαδρομή διαρκεί 9 ώρες περίπου.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΕΔΙΑΔΑ

Ξεκινώντας από το χωριό Λουτράκι και ακολουθώντας το δασικό δρόμο φτάνουμε στην Καλή πεδιάδα (Ντόμπρο-Πόλε), που βρίσκεται σε υψόμετρο 2000 μ. Πρόκειται για πεδιάδα συνολικής έκτασης 3.350 στρεμμάτων η οποία φιλοξενεί 22 είδη χλωρίδας.Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του μικρού εντομοφάγου φυτού Prora Intermedia.

Ο επισκέπτης αντικρύζει μια φυσική λεκάνη με πολλές μικρές λίμνες που συνδέονται μεταξύ τους με κανάλια, περιτριγυρισμένα με πολύχρωμα αγριολούλουδα την άνοιξη καο ολόγυρα μια φυσική ζώνη προστασίας από Οξυές. Τοπίο που κόβει την ανάσα και προκαλεί δέος στον επισκέπτη του ο οποίος μπορεί να κατασκηνώσει και να πραγματοποιήσει ανάβαση στην απέναντι κορυφή την επιβλητική Κραβίτσα ,με υψόμετρο 1886μ.

ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΔΑΣΟΣ

Από το Μαύρο Δάσος λέγεται ότι ο Μ. Αλέξανδρος προμηθεύτηκε ξύλα για την κατασκευή των ακοντίων του στρατού, τις γνωστές σάρισσες που είχαν 6 μέτρα μήκος.
Είναι ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας. Είναι τόσο πυκνό που οι αχτίδες του ήλιου δεν φθάνουν ποτέ στο έδαφος.
Οργανώνονται πεζοπορείες στο Ε4/6 και κατασκηνώσεις.
Προστατευμένα στη σκιά του ζουν πολλά είδη πανίδας, ενώ η περιοχή ξεχωρίζει για την επιβλητική και άγρια γοητεία της.
Με αφετηρία το Δημοτικό Διαμέρισμα Προμάχων και ύστερα από διαδρομή μέσω δασικών δρόμων φτάνουμε στο γνωστό Δάσος των Προμάχων με την πενταβέλονη Πεύκη, είδος μοναδικό στην Ευρώπη, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Ιδανικό για κατασκήνωση ή πεζοπορία, το Μαύρο Δάσος υπόσχεται αξέχαστες εμπειρίες. Αρχές Αυγούστου στις παρυφές του Δάσους (10km από το Χωριό Κερασιά) λειτουργεί οργανωμένη υπαίθρια κατασκήνωση από τους φίλους του βουνού. Τα χωριά γύρω από το Δάσος προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα και αξίζει να τα επισκεφθείτε.

ΣΤΟΥΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ

Σε απόσταση 6km από την Έδεσσα και σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται η λίμνη και ο υγροβιότοπος Άγρα - Nησίου και Bρυττών. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πτηνών ζούν περιοδικά μέσα στον υδροβιότοπο. Στις όχθες τα πανέμορφα χωριά Νησί & Βρυττά δίνουν μία όμορφη εικόνα. Πολύ κοντά στην λίμνη, πηγαίνοντας προς το χωριό Καρυδιά, βρίσκεται το μνημείο του Μακεδονομάχου Τέλλου Αγρα, στο σημείο όπου κρεμάστηκε από τους Βουλγάρους στους Μακεδονικούς Πολέμους.
Πρόκειται για λίμνη έκτασης 5.972 στρεμμάτων που υδροδοτείται από τις πηγές του ποταμού Eδεσσαίου ενώ μέχρι το 1990 ήταν υδατικά εξαρτημένη και από την λίμνη Bεγορίτιδα.H λίμνη του Άγρα παρουσιάζει εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον χάρη στην υδρόβια και ελόβια βλάστηση που διαθέτει και τον αριθμό της πανίδας που φιλοξενεί.

ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

Η Λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου ή Κέλη, ανήκει στις αλπικού τύπου λίμνες. Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση και βάθος λίμνη στην Ελλάδα,
Ο επισκέπτης φθάνοντας στην περιοχή της λίμνης και αντικρίζοντάς την από ψηλά εντυπωσιάζεται από την ηρεμία και την εξαιρετική ομορφιά του τοπίου.
Η λίμνη σε συνδυασμό με τους γύρω ορεινούς όγκους της περιοχής (Βόρας και Βέρμιο) αποτελούν μία σύνθεση εξαιρετικού φυσικού κάλλους που προσφέρεται για πληθώρα τουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων (σκι, ιστιοπλοΐα, αεραθλητισμό κλπ).
Αποτελεί εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπο καθώς φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη πουλιών και ψαριών. Σαν συνέπεια αυτού η λίμνη εντάσσεται στη ζώνη προστασίας της NATURA 2000 και αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων.
Τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια μεγάλων διαδρομών Ε4&Ε6 διέρχονται οριακά το Δήμο Βεγορίτιδας (νοτιοδυτικά παραλίμνια για το Ε4 και βόρεια εντός του όρους Βόρας για το Ε6.
Η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας.

ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ MOTO CROSS

Ο Μοτοσυκλετιστικός Ομιλος Έδεσσας είναι αυτός που έφερε το Moto Cross στην Εδεσσα & την Ορεινή Πέλλα. Ιδρύθηκε το 1983 από Εδεσσαίους αθλητές. Το 1994 άρχισε την κατασκευή της Πίστας Moto Cross δίπλα στο Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης, σε μια όμορφη τοποθεσία 28 χιλιόμετρα από την Έδεσσα στους πρόποδες του όρους Βόρρας. Μέσα σε λίγα χρόνια ,η Πίστα Moto Cross φιλοξένησε αρκετούς αγώνες, τοπικούς, πανελλήνιους και διεθνείς. Η πίστα έχει μήκος 2,8km-3,5km και διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για διεξαγωγή αγώνων και συναντήσεων. Πολύ κοντά (3km) βρίσκονται τα χωριά Παναγίτσα, Ζέρβη, Ξανθόγεια που προσφέρουν τοπικές λιχουδιές.

ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Η Αερολέσχη Έδεσσας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αεραθλητικούς Ομίλους στην Ελλάδα . Ιδρύθηκε το 1973 από Εδεσσαίους αεραθλητές οι οποίοι από το το 1957 είχαν ιδρύσει τον Όμιλο Αεραθλητών Έδεσσας . Σκοπός και έργο της Αερολέσχης Έδεσσας , είναι η διάδοση του αεραθλητισμού σε όλες του τις μορφές , στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Αερολέσχη Έδεσσας διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην διάδοση της Αεραθλητικής ιδέας στην χώρα μας . Είναι ένα μη κερδοσκοπικό αεραθλητικό σωματείο που διοικείται από εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο .

Το 1976 , μετά από σχετική παραχώρηση του χώρου από το Υπουργείο Γεωργίας, άρχισε η Αερολέσχη Έδεσσας την κατασκευή του Αεραθλητικού Κέντρου Μακεδονίας Θράκης , του μοναδικού που υπάρχει στην Ελλάδα , σε μια όμορφη τοποθεσία 28 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Έδεσσας , 4 χιλιόμετρα βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδος στους πρόποδες του όρους Βόρρας.

Μέσα σε λίγα χρόνια ,το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης λειτουργώντας και επίσημα ως αεροδρόμιο Ε΄ κατηγορίας μετά από σχετική άδεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , άρχισε να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη και διάδοση του αεραθλητισμού στην Ελλάδα .

Με την επίσημη ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Ανεμοπορίας , και πολύ αργότερα των Σχολών Αιωροπτερισμού και Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς εκπαίδευσε και εκπαιδεύει αεραθλητές όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και απ΄ όλη την Ελλάδα . Τα αγωνιστικά της τμήματα του Αλεξιπτωτισμού πλαγιάς και του Αιωροπτερισμού είναι από τα καλύτερα στην χώρα μας τα οποία την εκπροσωπούν και σε διεθνείς διοργανώσεις .

Σήμερα η Αερολέσχη Έδεσσας μετά από 25 και πλέον χρόνια δράσης και προσπαθειών στην ανάπτυξη , εκσυγχρονισμό και επέκταση του Αεραθλητικού της Κέντρου , έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Έδεσσας. Αρωγός στις προσπάθειές τις αυτές τα τελευταία χρόνια είναι ο Δήμος της Έδεσσας .

ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μας, με τον ψηλότερο αναβατήρα στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 2.480 μ. Οι πίστες του, φημισμένες για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους, ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων.

Ενοικιάσεις εξοπλισμού και σχολές σκι συμπεριλαμβάνονται στα όσα προσφέρει το χιονοδρομικό.

Το snowbar "2.069 m" είναι το εκπληκτικό καφέ μπαρ στην αφετηρία της διθέσιας καρέκλας και ένα από τα πιο επιτυχημένα μαγαζιά του είδους στην Ελλάδα.

Υψόμετρο: 2.020μ. – 2.480μ.
Σύνολο αναβατήρων: 6
Σύνολο πιστών: 10
Συνολικό μήκος πιστών: 16 χλμ.

ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ

Η Λουτρόπολη των λουτρών του Πόζαρ, είναι χτισμένη μέσα σ΄ ένα καταπράσινο δάσος αξεπέραστης ομορφιάς. Την διασχίζει ο Θερμοπόταμος ή Ρέμα Νικολάου, που πηγάζει από τον Βόρα (Καϊμακτσαλαν) απλόχερα ευνοημένη από το Θεό με κρυστάλλινο γάργαρο νερό.

Χαρακτηριστικό της τα πλούσια θερμά υδροφόρα στρώματα (650 m3/h), το εναλλασσόμενο τοπίο και το υγιεινό περιβάλλον.

Η καταπράσινη μοναδική σε τελειότητα φύση που διακόπτεται μόνο για να βραχεί από τα νερά καταρρακτών και ρυακιών.

Το απόσταγμα ομορφιάς της μητέρας γης.

ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Η Έδεσσα (παλαιότερα ονομάζονταν παράλληλα και Βοδενά), είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας.

Στην πόλη είναι έντονο το υγρό στοιχείο (ποτάμια και καταρράκτες), γι' αυτό και οι ονομασίες της: Έδεσσα (wεδες στα φρυγικά ήταν το νερό ή πύργος στο νερό) και Βοδενά (voda στα σλάβικα είναι το νερό) έχουν την ίδια ρίζα.

Το όνομα της πόλης έχει φρυγική προέλευση και σημαίνει "πύργος/πόλη μες στο νερό".

Η πόλη είναι διάσημη για τους καταρράκτες που σχηματίζει ο ποταμός Εδεσσαίος ή Βόδας που ρέει μέσα από την πόλη. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Παλαιότερα, οι καταρράκτες ήταν 6-7, αλλά σήμερα απομένουν 2 μεγάλοι και ορισμένοι μικρότεροι. Περιβάλλονται από το καταπράσινο πάρκο των καταρρακτών με αιωνόβια πλατάνια.

Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι:
Ο Ψηλός Βράχος με θέα στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας ως τη Θεσσαλονίκη.
Η τοποθεσία "Κιουπρί", στην δυτική είσοδο της πόλης, με πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Τουρκοκρατίας, πάρκο, Κολυμβητήριο και κλειστό Γυμναστήριο. Η περιοχή περιγράφεται από την Αγγλίδα περιηγήτρια Mary Walker (1863) ως ειδυλλιακός τόπος εκδρομής.
Το πέτρινο Ρολόι της Πόλης, κατασκευασμένο περί το 1905.
Η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Αγίας Σοφίας, παλιά μητρόπολη, στη συνοικία Βαρόσι. Κτίσμα του 14ου αιώνα, με κίονες κορινθιακού ρυθμού, προφανώς από παλαιότατο αρχαίο ναό στο ίδιο σημείο.
Η παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, στην οποία σώζονται τα παλαιότερα σπίτια της Έδεσσας (ορισμένα από τις αρχές του 19ου αιώνα). Ολόκληρη η συνοικία έχει κηρυχθεί διατηρητέα.
Οι Μικροί Καταρράκτες στο κέντρο της πόλης που παλιά κινούσαν υδρόμυλο.
Το Κανναβουργείο, κάτω από τους "Μύλους", στη συνέχεια του πάρκου των Καταρρακτών. Συνδέεται με την πόλη με ένα αυθεντικό καλντερίμι, μέσα από τη συνοικία "Βαρόσι" και στη συνέχεια με σύγχρονο ανελκυστήρα. Ένα κομμάτι του παλιού εργοστασίου έχει μετατραπεί σε εστιατόριο-καφετέρια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος διατηρεί άθικτα τα μηχανήματα και τη διάταξη της βιομηχανικής μονάδας.
To Γενί Τζαμί, έργο πιθανά του 1875, που κηρύχθηκε διατηρητέο το 1937 και στέγασε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.